preloader
Analize esenţiale pentru depistarea bolilor de ficat

Analize esenţiale pentru depistarea bolilor de ficat

  • Home
  • -
  • Articole
  • -
  • Analize esenţiale pentru depistarea bolilor de ficat
Analize esenţiale pentru depistarea bolilor de ficat

Ficatul este un organ multifunctional: participa la digerarea alimentelor, metabolizarea nutrientilor si indepartarea toxinelor. Analizele de sange pot explica de ce ai greata, dureri abdominale sau icter si multe alte simptome ale bolilor hepatice sau non-hepatice. Testele hepatice pot scoate la iveala anumite probleme chiar inainte sa ai simptome.

Testele hepatice se referă la un set de analize sanguine care evaluează prin produșii hepatici și prezența lor în sânge într-o anumită cantitate, exact această funcționalitate normală a ficatului.

Pentru evaluarea starii ficatului, analizele de prima intenție sunt transaminazele TGP și TGO. Prezent în celulele hepatice, dar și în creier și miocard, TGO crește în boli hepatice, infarct și traumatisme musculare. TGP se găsește numai în ficat, o mărire a valorilor acestei enzime fiind asociată cu boli hepatice. Orice creștere a transaminazelor impune analize suplimentare, pentru aflarea exactă a cauzei.

Hemoleucograma este analiza esentiala recomandata in orice analiza de functionare a oricarui organ la care daca se mai adauga si o ionograma completa (adica analiza ionilor: Na, K, Cl, Ca, Fe, Mg) se poate evalua general, dar usor identificator a unor disfunctii la orice nivel, inclusiv hepatic.

Hemoleucograma are importanta si in functionarea hepatica, in special prin numarul eritrocitar si dimensiunea acestuia, cat si hematocritul, dar si prin analiza elementelor implicate in coagulare, si anume a trombocitelor, aici facandu-se referire la numarul trombocitar, la plachetocrit sau calitatea trombocitelor.

Albumina scade de obicei in afectiuni hepatice cronice de tipul cirozei, insa nu reprezinta proteine de specificitate ridicata deoarece nu sunt prezente doar in ficat, ci si la nivel renal. Scaderea albuminei in mod sever va demonstra totodata iminenta producerii ascitei abdominale, adica are si un rol de prognostic al patologiei.

Albumina va avea valori patologice atat in ciroza hepatica dar cat si in sindromul nefrotic, adica in afectarea rinichilor.

Colesterolul (total, HDL si LDL) :

Colesterolul total, dar si cel defalcat in HDL si LDL reprezinta concentratia de lipide (intr-o forma mai generala). In metabolismul lipidic ficatul este implicat prin secretia de bila care este principala substanta de metabolizare a lipidelor.

Astfel ca o crestere a colesterolului va demonstra incapacitatea ficatului de a-si indeplini functia metabolica in parametrii fiziologici, dar care va putea duce la complicatii majore atat pentru patologii cardiace, cardiovasculare si nu numai.

Fosfataza alcalina:

Aceasta enzima se regaseste in multe tesuturi din organism, precum: oase, rinichi, intestin dar si ficat. Daca exista o crestere a fosfatazei alcaline nu va releva obligatoriu o afectare hepatica, dar poate fi un indicator in acest sens.

Specificitatea putin mai mare a cresterii fosfatazei alcaline este data de coprezenta acestei cresteri impreuna cu un icter mecanic ca si simptom.
Fosfataza alcalina este indicator important si in evaluarea afectarii vezicii biliare sau a functionalitatii ficatului in ce priveste secretia de bila.

Gamma GT:

Gamma GT-ul este enzima hepatica cunoscuta ca si enzima alcoolicului deoarece este crescuta in special la consumatorii cronici de alcool.
Astfel ca intr-o ciroza hepatica de cauza alcoolica GGT-ul va fi crescut.

Afectarea virala sau toxica a ficatului si anume hepatita toxica sau hepatita virala (A-E) va cauza o crestere a valorilor GGT.

Markerii virali hepatici: Acesti markeri virali de tipul HAV IgG si IgM, Ac. Anti HBs, AC. Anti HBc totali si IgM, Anti HBe ,Ag. HBe, AgHBs, Ac. Anti HCV, Ac. Anti HDV total si IgM etc. depisteaza prezenta antigenului sau a anticorpului specific in cazul infectarii cu virusul hepatitic (A, B, C, D).

Markerii tumorali specifici necesari in analizarea prezentei unei patologii hepatice sunt: AFP, CEA.

Pe langa analizele prezentate mai sus, mai exista si alte analize specifice bolilor de ficat, respectiv infectarii cu virusi hepatici si anume: Bilirubina totala, Bilirubina directa, Bilirubina indirecta, Proteinele totale, LDH, Electroforeza proteinelor serice, Amilaza, Colinesteraza, IgA, IgG, IgM, Fibromax(pentru evaluarea gradului de fibroza hepatica), Incarcatura virala pentru hepatita B,C,D.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la
Newsletter-ul nostru

***Promitem, fără spam!

Centrul Medical BiniSan – 10 ani de experiență, mii de pacienți mulțumiți și o echipă dedicată sănătății tale.

Suntem disponibili

©2025, Binisan.  Toate drepturile rezervate.