TSH

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH, tirotropina) se formeaza in celulele bazofile ale hipofizei anterioare si are o secventa secretorie circadiana controlata de hormonul eliberator de TSH (TRH) produs de hipotalamus.

Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. Prin urmare TSH reprezinta un parametru foarte specific si sensibil pentru controlul functiei tiroidiene, dar si pentru detectarea si excluderea unor afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Recomandări pentru determinarea TSH

– diagnosticul afectiunilor tiroidiene, diagnosticul diferential al afectiunilor axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Valorile normale ale TSH sunt de 0,5 mU/I – 5.0 mU/I. Un nivel mai mare sugereaza o glanda tiroida hipoactiva, adica poate trada hipotiroidismul. Pe de alta parte, valorile prea mici ale TSH-ului sugereaza o glanda tiroida prea activa, adica hipertiroidism.

In functie de anumite situatii, aceste valori se pot modifica. De exemplu, in timpul sarcinii valorile normale ale TSH-ului nu depasesc 3,0 mU/I.

Cauze nivel scazut al TSH:

  • Boala Graves
  • Hipertiroidism
  • Administrarea hormonilor tiroidieni in exces (poate fi valabil in cazul pacientului cu hipotiroidism care ia o doza prea mare de hormoni sintetici)
  • Exces de iod in organism

Cauze nivel scazut al TSH:

  • Tiroidita Hashimoto
  • Hipotiroidism primar
  • Sarcina

Limite si interferente

Aproximativ 3% din femeile gravide prezinta niveluri marcat scazute sau nedetectabile de TSH, ca urmare a concentratiilor crescute de HCG. In hipotiroidismul secundar (central) pot fi intalnite valori normale de TSH, dar activitatea sa biologica este scazuta.

La pacientii spitalizati frecventa supresiei TSH este de doua ori mai mare la cei cu afectiuni non-tiroidiene decat supresia TSH determinata de hipertiroidism.

O serie de factori pot influenta rezultatele testului TSH, insa acest lucru nu se intampla de obicei.

Unele medicamente, precum cele folosite in tratarea cancerului ori a unor boli cardiovasculare, pot influenta temporar nivelul de TSH din sange.

Si medicamentele antiinflamatoare, pe care le poti lua fara prescriptie medicala, pot avea un impact asupra nivelului hormonilor de stimulare tiroidiana. Discuta cu medicul tau despre tratamentele pe care le urmezi, iar acesta iti va face recomandarile necesare.

Sarcina, unele boli, dar si momentul zilei in care e realizat testul sunt factori care pot avea o influenta asupra TSH-ului. De asemenea, si de acesti factori va tine cont medicul.

Pe langa masurarea nivelului TSH din sange, se vor verifica si hormonii tiroidieni Free T4, T3 si T4 pentru stabilirea diagnosticului corect.

Preț

34 lei

Close Menu