T4 Free

Tiroxina (T4) este un hormon tiroidian cu efecte asupra metabolismului general, dar reprezinta si o componenta fiziologica a circuitului de reglare a glandei tiroide. Majoritatea tiroxinei circulante este legata de proteine de transport (TBG, prealbumina si albumina). Restul hormonului circula liber sub forma de FT4 (tiroxina libera), biologic activa.  

Determinarea FT4 este un element important in diagnosticul clinic de rutina. FT4 se determina impreuna cu TSH atunci cand se suspecteaza afectiuni tiroidiene. Determinarea FT4 este de asemenea utila in monitorizarea terapiei de supresie tiroidiana. Determinarea FT4 are avantajul de a fi independenta de concentratia si proprietatile de legare ale proteinelor care transporta tiroxina, corelandu-se astfel fidel cu statusul clinic al pacientului.

Recomandat in:

– evaluarea functiei tiroidiene;
– diagnosticarea afectiunilor toroidiene;
– ca metoda de screening in cazul hipotiroidismului la nou-nascuti;
– monitorizarea raspunsului la tratament.

Valori de referinta:

7-18 pg/ml

Nivelurile crescute ale Free T4 pot indica:
– hipertiroidism;
– niveluri ridicare de proteine in sange;
– prea mult iod;
– rezistenta generalizata la actiunea hormonilor tiroidieni;
– tumori intalnite la femei gravide;
– adenom toxic tiroidian.

Nivelurile scazute ale Free T4 pot indica:
– malnutritie;
– deficit de iod;
– hipotiroidism;
– problema hipofizara;
– boala Cushing.

 Limite si Interferente

Unele medicamente precum contraceptivele orale, terapia cu estrogeni sau aspirina pot cauza rezultate eronate ale nivelului tiroxinei totale. Aceste medicamente nu afecteaza totusi concentratiile toiroxinei libere.

Medicamente

Cresteri: amiodarona, aspirina, carbamazepin, danazol, eritropoietina, fenitoin, furosemid, heparina, L-tiroxina, propranolol, propiltiouracil, substante radiologice de contrast, tamoxifen.

Scaderi: amiodarona, anticonvulsivante (carbamazepin, fenitoin), isotretinoin, litiu, metadona, ranitidina, steroizi anabolizanti.

Concentratiile tiroxinei libere pot influentate de:
– sarcina;
– boli hepatice;
– boli sistemice

Preț

34 lei

Close Menu