Glicemia serica

Glucoza este cel mai important monozaharid din sânge și rezultă din digestia carbohidraților și din conversia hepatică a glicogenului în glucoză. Aceasta este o sursă indispensabilă de energie care susține activitatea celulară.

Nivelul glicemiei este reglat în mod direct de doi hormoni: glucagonul și insulina. Glucagonul accelerează conversia glicogenului în glucoză și determină astfel creșterea glicemiei. Insulina crește permeabilitatea membranelor celulare la glucoză, modifică glucoza în celule (pentru metabolism), determină formarea glicogenului și diminuează concentrația glucozei din sânge. Dintre hormonii care dețin un rol esențial în metabolismul glucozei mai sunt și ACTH-ul, glucocorticoizii, adrenalina și tiroxina.

Valori normale:

60 – 110 mg/dl           

Nivelul Glicemiei poate oscila:

  • Hiperglicemia: presupune o creștere a glicemiei peste valorile normale și apare dacă persoana respectivă dezvoltă diabet zaharat;
  • Hipoglicemia: presupune o scădere a glicemiei și apare în lipsa alimentației pentru mai multe ore, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase.

Se pot recolta 3 tipuri de probe:

a) glicemia serică bazală – dimineața, înaintea mesei;

b) glicemia determinată la 2 ore postprandial;

c) glicemia determinată dintr-o probă de sânge recoltată într-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masă.

Recomandari pentru dozarea Glicemiei

– diagnosticul și monitorizarea DZ de tip 1 și 2 sau diabetul secundar altor boli (Cushing, feocromocitom, pancreatite, hemocromatoza etc.);

-diagnosticul hipoglicemiei.

Valori crescute ale glicemiei serice se intalnesc in:

– sarcina normală;

– la fumători;

– supraponderalitate;

– sedentarism;

– condiții de stres;

– în timpul anesteziei, intervențiilor chirurgicale sau după arsuri.

Valori scazute ale glicemiei serice se intalnesc in:

– efortul fizic intens;

– stadiile inițiale ale diabetului zaharat;

– malnutriție, alcoolism;

– la pacienții cu eritrocitoză (hematocrit > 55 %) sau leucocitoză marcată (leucemii).

Preț

8 lei

Close Menu