Colesterolul seric

Colesterolul este o substanță produsa in ficat, găsită în organism și în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate. Știm despre colesterol că joacă un rol important în producerea hormonilor, a vitaminei D și a bilei necesare pentru digestia grăsimilor.

Colesterolul are un rol vital în funcționarea celulelor și este necesar în sinteza anumitor hormoni în organism, însă atunci când există niveluri crescute de colesterol în sânge crește riscul de apariție a bolilor cardiace sau circulatorii (boala coronariană, accident vascular cerebral, boala arterială periferică).

Ficatul produce nivelul necesar de colesterol pentru funcționarea organismului, însă substanța poate fi introdusă și prin consumul produselor de origine animală. Deoarece colesterolul nu se amestecă bine cu lichidele, acesta este transportat prin particule numite lipoproteine, inclusiv lipoproteine cu densitate mică și cu densitate mare – LDL și HDL.

LDL este adesea numit „colesterol rău”, deoarece este asociat cu acumularea de colesterol in exces pe pereții arterelor, în timp ce HDL este numit „colesterol bun”, contribuind la eliminarea excesului de colesterol din organism.

Colesterolul se împarte, deci, în trei categorii: colesterol rău, colesterol bun și colesterol total. Principala dificultate constă în menținerea unui echilibru între acestea. În timp ce LDL ar trebui menținut la un nivel scăzut, mai mult HDL poate oferi protecție împotriva anumitor boli ale inimii.

Valori normale in functie de varsta:

Nivelul de colesterol tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă. Medicii recomandă pacienților să ia măsuri preventive pentru a evita un nivel periculos de crescut al colesterolului.

În cazul copiilor, aceștia au un risc mai scăzut de a avea un nivel mare al colesterolului și ar trebui să facă analize o dată sau de două ori înainte de 18 ani, în cazul în care nu prezintă factori de risc. 

Valori normale adulti:

 Se consideră ideal un nivel de colesterol total mai mic de 200 mg/dL.

Între 200 și 239 mg/dL se consideră la limita superioară acceptată, iar peste 240 mg/dL reprezintă colesterol mărit.

Nivelul de colesterol LDL ar trebui să fie mai mic de 100 mg/dL.

Un nivel între 100 și 129 mg/dL este acceptabil pentru o persoană care nu suferă de afecțiuni ale inimii, însă poate fi îngrijotător pentru pacienții cu astfel de probleme.

Nivelul HDL trebuie menținut mai crescut. Astfel, un nivel sub 40 mg/dL este considerat un risc major pentru boli cardiovasculare.

Valori normale pentru copii:

Comparativ cu cel al adulților, nivelul acceptabil de colesterol total la copii este diferit. Acesta ar trebui să fie mai mic de 170 mg/dL.

Recomandări pentru determinarea Colesterolului total:

– evaluarea statusului lipidic și al tulburărilor metabolice;

– monitorizarea factorilor de risc crescut pentru boala coronariană;

– screening-ul dislipidemiilor primare și secundare și monitorizarea tratamentului lor;

– afecțiuni ale tiroidei, renale, hepatice și pancreatice.

Cauze nivel ridicat Colesterol total:

– dietă dezechilibrată, prea bogată în alimente grase și procesate;

– stres și oboseală;

– infecții sau inflamații;

– istoric în familie de hipercolesterolemie familială (boala transmisă genetic și manifestată la toți membrii familiei).

Cel mai bun sfat pentru a păstra un nivel al colesterolului optim este de a adopta un stil de viață activ și o dietă sănătoasă. Cu cât o persoană adoptă mai devreme acest mod de viață, cu atât va fi mai bine pentru nivelul colesterolului din organism.

Preț

8 lei

Close Menu