
V-ati ingrasat sau aveti o senzatie de oboseala inexplicabila? Glanda tiroida ar putea fi de vina. Asa ca este bine sa stiti cateva lucruri esentiale despre aceasta glanda, despre rolul pe care aceasta il indeplineste in organism si despre bolile tiroidei.
Glanda tiroida are un rol esential in sanatatea noastra. Hormonii tiroidieni ajung prin sange in toate organele din corp. Astfel, hormonii tiroidieni influenteaza cele mai multe functii ale organismului.
Tiroida sustine gandirea, vorbitul si tine sub control anxietatea si nervozitatea, asigura functionarea normala a inimii de-a lungul zilei, ajuta la mentinerea nivelurilor de calciu si grasimi in sange, ajuta la digestia alimentelor si la transporul substantelor hranitoare in organism.
Astfel, daca glanda noastra tiroida nu functioneaza corect putem avea probleme serioase de sanatate printre care se numara: piele uscata si par uscat, crestere sau scadere inexplicabila in greutate, transpiratie frecventa, nervozitatea, probleme de concentrare, insomnie, depresie.
Excesul de hormoni tiroidieni pot duce la cresterea numarului de batai ale inimii(frecventa cardiaca), pot cauza formarea cheagurilor de sange ce duc la complicatii grave, pot accelera sistemul digestiv cauzand diaree iar lipsa hormonilor tiroidieni pot duce la constipatie.
Iată care sunt cele mai frecvente 3 cauze ale bolilor tiroidiene:
- Fumatul este un obicei care ocupă loc fruntas în lista celor care afectează glanda tiroidă. Se pare ca această glandă este foarte sensibilă la efectele induse în organism de fumul de țigară. Dacă nu ești fumător, trebuie să fii foarte atent la fumatul pasiv.
- O dietă săracă în alimente crude, dar bogată in carne din comerț, care este plină de hormoni și antibiotice, ori de grasimi sau dulciuri afectează enorm glanda tiroidă.
- Dupa cum probabil știti deja, alcoolul afectează sănătatea unui număr mare de organe, precum creierul, ficatul, inima, rinichii și chiar și tiroida.
Printre cele mai frecvente afectiuni ale glandei tiroide se numara hipertiroidism, hipotiroidism, formatiuni benigne sau malingne ale tiroidei(noduli) si patologia autoimuna tiroidiana.
Pentru a afla daca glanda dumneavoastra tiroida functioneaza in parametrii normali este recomandat sa efectuati urmatoarele teste de laborator: TSH, Free T4, T4, T3, Free T3, aTPO, Ac. Anti Tiroglobulina, Tiroglobulina, Calcitonina, Ac. Anti receptor TSH (TRAB).