Anticorpi anti TG

Anticorpii anti-tiroglobulina leaga tiroglobulina (Tg), ce este o proteina majora specifica tiroidei. Ac. anti Tg joaca un rol important in sinteza, depozitarea si eliberarea hormonului tiroidian.

Anticorpii anti-tiroglobulina sunt anticorpi indreptati impotriva tiroglobulinei (proteina-precursor al hormonilor tiroidieni, sintetizata de catre celulele tiroidiene si stocata in glanda tiroida)

In situatii normale, tiroglobulina nu este secretata in sistemul circulator. Cu toate acestea, Tg poate fi prezenta in sange in afectiuni precum hipotiroidismul autoimun, gusa nodulara sau in cresterea neregulata a tesutului tiroidian, asa cum este observata in boala Graves.

La indivizii cu hipotiroidism autoimun, 30%-50% vor prezenta anticorpi antiTg detectabili, in timp ce 50%-90% vor avea anticorpii anti-TPO detectabili. In boala Graves, ambele tipuri de anticorpi pot fi observate la aproximativ jumatate dintre acestia.

La pacientii cu tumori diferentiate (papilare si foliculare), o informatie esentiala despre prezenta sau absenta testutului tiroidian rezidual, recurent sau metastatic se obtine prin masurarea tiroglobulinei serice.

Anticorpii antiTg sunt prezenti la 20% dintre pacientii cu cancer tiroidian diferentiat, putand interfera si modifica masurarea nivelului de tiroglobulina, facandu-l nesigur pentru monitorizarea cancerului tiroidian diferentiat.

Prezenta anti Tg, ce apare in 15%-30% la pacientii cu cancer tiroidian poate duce la rezultate gresite ale Tg.

Interval de referintra:

<95 IU/ml

Recomandari

Se recomanda in afectiuni ale tiroidei autoimune: boala Hashimoto, tiroidita postpartum, hipotiroidism neonatal si boala Graves.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-tiroglobulina:

− cand exista o suspiciune de tiroidita autoimuna cu ac. anti TPO negativi; − boala Graves fara infiltrat limfocitar; − monitorizarea pacientilor cu tiroidita Hashimoto; − excluderea posibilelor interferente analitice generate de anticorpii anti-tiroglobulina la determinarea tiroglobulinei.

Limite si interferente

La recomandarea medicului, se va intrerupe administrarea tratamentelor anticoagulante, precum warfarina, dar si a multivitaminelor.

Este recomandat sa precizati medicului dumneavoastra medicamentele pe care le luati, chiar si cele fara prescriptie medicala. Opriti administrarea tratamentelor doar la recomandarea medicului.

Folosind testele radioimunologice, anticorpii anti -Tg interfera si modifica masurarea nivelului de tiroglobulina, producand rezultate fals scazute. Titruri scazute de anticorpi antiTg pot de asemenea crea probleme, in special nivelurile scazute de tiroglobulina.

Testele radioimunologice pot raporta valori fals crescute ale tiroglobulinei in prezenta anticorpilor anti-tiroglobulina.

Preț

45 lei

Close Menu