preloader
Afectiunile aparatului digestiv – Colon Iritabil

Afectiunile aparatului digestiv – Colon Iritabil

  • Home
  • -
  • Articole
  • -
  • Afectiunile aparatului digestiv – Colon Iritabil
Afectiunile aparatului digestiv – Colon Iritabil

Sindromul de intestin iritabil – este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronica (nu mai putin de 3 luni) a functiei intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominala, miscari intestinale neregulate si distensie abdominala. Acestea pot fi insotite de alte simptome, legate de tractul gastrointestinal sau de oricare alt organ.

Sindromul de colon iritabil sau intalnit si sub denumirea de diskinezie intestinala este o tulburare intestinala functionala, una dintre cele mai comune afectiuni gastrointestinale.

Se estimeaza ca 15-22% din populatia adulta a Europei sufera de aceasta afectiune. Persoanele care au aceste simptome obisnuiesc sa ia diferite medicamente care amelioreaza simtomele (constipatie, diaree), dar care nu trateaza cauzele afectiunii.

Afectiunea este asociata cu o stare generala proasta, care variaza in intensitate de la slabiciune pana la depresie. Persoanele care sufera de colon iritabil tind sa respinga locurile publice, calatoriile, deseori le este greu sa-si indeplineasca responsabilitatile la locul de munca.

Care este cauza sindromului de intestin iritabil?

Motilitatea intestinala este reglata nu numai prin sistemul nervos central si hormonal, dar, de asemenea printr-un sistem nervos intern, autogenerator de impulsuri. De cateva ori pe zi, cand tractul gastrointestinal nu este implicat in digestie, o unda puternica de contractie goleste intestinul de resturile nedigerate, propulsandu-le spre intestinul gros.

Tulburarile intestinale aparute in sindromul de intestin iritabil impun necesitatea eliminarii unor suferinte organice la nivelul intestinului. Uneori, diagnosticul diferential este foarte dificil. Analiza factorilor care determina perturbari intestinale in sindromul de intestin iritabil a dus la concluzia ca una dintre cele mai frecvente cauze este stresul.

Cauzele posibile ale colonului iritabil includ infectii bacteriene ale tractului gastrointestinal, terapie antibiotica, istoric de interventii chirurgicale la nivel abdominal si dieta: alimente care determina producerea unor cantitati excesive de gaz, mese grase, prea multa cafea, abuz de alcool, cantitati mici de fibre si supraalimentatia in general.

Care sunt principalele simptome ale sindromului de intestin iritabil?

Defecatia nu ar trebui sa fie asociata cu un efort intens, durere sau crampe; fecalele nu trebuie sa contina mucus sau sange. Pacientii care au sindromul de intestin iritabil se plang de obicei de crampe abdominale, dificultati in eliminarea scaunului, constipatie si (sau) diaree. Fecalele amestecate cu mucus sau distensia abdominala sunt deasemenea trasaturi caracteristice ale sindromului de intestin iritabil. Febra, arsuri, decolorarea scaunului, slabire, fecale cu sange si durerea abdominala fara pauze nu fac parte din tabloul sindromului de intestin iritabil; ele pot indica de multe ori o alta patologie, mai grava.

Pentru a avea o imagine cat mai clara asupra starii noastre de sanatate si pentru a diferentia sindromul colonului iritabil de o alta afectiune este necesar sa efectuam o serie de analize de laborator care include urmatoarele investigatii din sange: Panel Boala Celiaca, Panel lapte si gluten, Intoleranta alimentara, si analize din materii fecale: Hemoragii oculte, Calprotectina, Coprocultura, Coprocitograma, Coproparazitologic, Antigen Helicobacter pylori, Antigen Giardia, Antigen Campylobacter, Clostridium Difficile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la
Newsletter-ul nostru

***Promitem, fără spam!

Centrul Medical BiniSan – 10 ani de experiență, mii de pacienți mulțumiți și o echipă dedicată sănătății tale.

Suntem disponibili

©2025, Binisan.  Toate drepturile rezervate.